Biopsia hepatică

Funcţia hepatică, este minim compromisă până la dezvoltarea cirozei. Prezenţa manifestărilor clinice ca ascita şi encefalopatia sunt dovezi evidente ale bolii avansate. Biopsia hepatică, a fost considerată “ standardul de aur” pentru determinarea severităţii stadiilor precirotice şi necesitatea iniţierii tratamentului. Este utilă în aprecierea bolilor hepatice difuze şi a formaţiunilor hepatice. Deşi este practicată de peste 115 ani, rămâne încă un test fidel prin care se evaluează severitatea bolilor cronice hepatice.

În ultimul timp, rolul biopsiei hepatice rămane un subiect controversat, fiind o metodă invazivă cu riscuri şi complicaţii cunoscute, nici suficientă nici ideală pentru diagnosticul şi stadializarea fibrozei hepatice. Limitele acestei metode sunt determinate de reacţiile adverse (inclusiv decesul) ale unei metode invazive, erorile legate de dimensiunea fragmentului analizat (1/50.000 din ficat) şi variaţiile de interpretare inter şi intraobsevator. De asemenea, analiza histologică nu poate surprinde caracterul dinamic al fibrozei hepatice cu agravări şi remodelări, iar biopsia hepaticã ca orice metodã invazivă nu poate fi repetatã din consideraţii etice.

În acest context o metodă neinvazivă de evaluare a fibrozei hepatice este binevenită. Scopul oricarei tehnici neinvazive este înlocuirea biopsiei hepatice. Aceste tehnici au avantajul că reprezintă ficatul în ansamblu, spre deosebire de puncţie care examinează numai un fragment limitat din ficat, şi, de asemenea, furnizează informaţii legate de funcţia hepatică: secreţie, excreţie biliară sau absorbţie endotelială. Având în vedere evoluţia lentă a bolilor hepatice cronice, informaţiile furnizate prin puncţie hepatică nu sunt suficiente pentru monitorizarea bolii la intervale scurte de timp, datorită modificărilor histologice minime. Testele neivazive trebuie să fie suficient de sensibile pentru a detecta modificările minore ale procesului dinamic al fibrozei.

Nici un test neinvaziv nu poate fi considerat până în prezent suficient de sensibil pentru a prezice de unul singur severitatea bolii hepatice acute sau cronice. De aceea combinarea diferitelor teste neinvazive este promiţătoare şi poate evita de multe ori biopsia hepatică.